Growshopům na internetu hrozí ještě tvrdší sazby

20.12.2013 12:36
 

 

Policejní razie na growshopy, tedy obchody, které prodávají techniku vhodnou i pro pěstování konopí, neskončila. Nadále pokračují drobnější akce policistů v Teplicích, řekl on-line deníku TÝDEN.CZ advokát několika majitelů těchto obchodů, Jan Danihelka. Těm prodejcům, kteří prodávali semena konopí i kuřácké potřeby, hrozí až tři roky odnětí svobody za šíření toxikomanie. Provozovatelé e-shopů čelí ještě tvrdší sazbě, protože toxikomanii "šířili" přes internet.

Zastupujete několik majitelů growshopů. Jak se to vyvíjí?

Byli vyslechnuti a bylo jim sděleno obvinění. Policie teď nadále případ vyšetřuje. Předpokládáme, že šetření policie během měsíce nebo dvou uzavře. Počítáme s tím, že pak státní zástupce podá žalobu a bude se to řešit soudně. Nemám pocit, že teď by se toho chtěla policie a orgány činné v trestním řízení vzdát.

Co podnikatelům hrozí? Trest za šíření toxikomanie do výše tří let vězení?

Ano. Ale u většiny z nich se to posuzuje podle druhého odstavce, protože většina z nich provozovala i e-shopy. Tam se potom podává obvinění, že toxikomanii šířili médii a to je trestní sazba jeden až pět let. Sazba je přísnější. Bude jim totiž dáváno za vinu i to, že prodávali zboží lidem, u kterých nevěděli jejich věk. V e-shopu pouze sám zákazník uvádí svůj věk při přístupu, ale může lhát.

Trestný čin spáchali growshopy pouze v tom, že prodávali na jednom místě věci pro pěstování a zároveň kuřácké potřeby?

Je to téměř tak. Nejvyšší soud to tenkrát judikoval jako uzavřený cyklus. To znamená, že se nesmí prodávat semínka, květináče, půda, hnojiva, návody, kuřácké potřeby. Nesmí se v obchodě prodávat kompletní sortiment. Ti klienti, kteří neprodávali například semínka, se šíření toxikomanie nedopustili. Tam není uzavřený cyklus.

Kdy dojde k soudu?

To ještě jasné není. Nejdřív musí policie uzavřít vyšetřování. Ale nepředpokládám, že to bude chtít natahovat. Bude to uzavřené tak za měsíc nebo dva. Nevím o tom, že by chtěli vyslechnout další svědky. Myslím, že to budou policisté chtít poslat ještě během zimy státnímu zástupci, který podá žalobu. Tak měsíc potom bude jednání před soudem. Vyšetřování, pokud vím, u všech probíhá na svobodě.

Probíhají ještě další razie?

Ještě probíhá nějaká drobnější razie u "zapomenutých" growshopů v Teplicích. Jinak už si myslím, že policie akci ukončila.

Co teď dělají ti podnikatelé, kterým policie sdělila obvinění. Mají zastavenou činnost?

Většina z nich přišla o svou živnost. Zboží jim bylo zabaveno a většinu peněz měli uloženu ve zboží. Mají zablokované účty, kolikrát měli společný účet pro vlastní potřebu i podnikání, takže jejich situace je teď dost špatná. Nicméně mám zprávu od většiny z nich, že by rádi pokračovali v podnikání. Ale až po tom, co se tedy stanoví, co legální je a co není. Rádi by alespoň pokračovali v prodávání hnojiv.

Jak myslíte, že soud dopadne?

Změna přístupu policie je díky tomu, že Nejvyšší soud potvrdil, že "uzavřený cyklus" lze považovat za trestný čin. Do té doby policie neměla jistotu, co je a co není trestné, takže se do těchto akcí nepouštěla - s vyjímkou kauzy Hydroponic (časopis TÝDEN i on-line deník TÝDEN.CZ o případu informoval - pozn.red.) a několika dalších drobnějších kauz. Teď policie ví, že je to odsouditelné. Myslet si o tom můžeme, co chceme.  Já hájím zájmy klientů, ale logiku soudu nechápu - tedy to, že když prodáváte legální položky dohromady, tak se dopouštíte trestného činu. Nesouhlasím s tím.

Měli by zákonodárci zákon podle vás změnit? Tohle je poměrně nepřehledné. Stát dovoluje prodávat semena konopí, ale nedovoluje ho pěstovat. Dovoluje prodávat věci na pěstování konopí, ale nedovoluje prodávat vedle věcí pro užívání konopí.

Já jsem spíš pro uvolnění trhu. Ale je otázka, co bylo záměrem zákonodárce. Jestli trestný čin šíření toxikomanie měl postihovat i takovou obchodní činnost, která tady byla pět let tolerovaná. Jestli to byl záměr zákonodárce, tak by se měly vydat nějaká pravidla, kde se stanoví co se smí a co se nesmí současně prodávat. Pro většinu obchodníků to ale samozřejmě bude znamenat pouze to, že si založí ještě jednu společnost, kde budou prodávat ten zbytek. Samostatně to bude legální. Myslím, že pár obchodníků si s tím poradilo už dneska. Ti největší nejsou trestně stíhatelní, protože sledovali tu situaci a měli právní poradce, kteří jim to poradili. Takže byli připravení. Malé growshopy jsou rády, že mají jednu společnost, nechtějí platit nájem za dva obchody, dávat plat dvěma prodavačům.

Dalo by se tohle řešit i u mezinárodního soudu?

Žalovat něco třeba u Evropského soudu pro lidská práva není tak jednoduché. Většina žalob států ve střední a západní Evropě se zamítne. Ale tahle možnost se zvažuje. Bude na to dostatek času po tom, co rozhodne soud. Já se bojím toho, že jestli budou uznáni vinnými, tak vymáhání nějaké náhrady škody po státu bude ztíženo. Evropský soud řekne, že podle národního práva byli shledáni vinnými a tak do toho nemůže zasahovat. Pokud by byli uznáni nevinnými, tak je domáhání se náhrady škody dané zákonem.


 

Zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/obhajce-growshopum-na-internetu-hrozi-jeste-tvrdsi-sazby_292535.html#.UrQrqfCA3IW