PŘIPRAVUJE SE KOMPLEXNÍ VÝZKUM V OBLASTI KONOPÍ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V ČR

17.07.2014 15:47

Uvadím zde mentální rozhovor s autorem tohoto projektu Ing. Tomášem Ružovičem.

Co se připravuje v oblasti výzkum a konopí v ČR?

Název projektu je sice dlouhý, ale jeho význam  bude nejspíše ještě delší a významnější pro průmysl, ale když nenajde vhodné partnery pro podporu, skončí dřív než začne??? Projekt s názvem "Aplikace technického konopí k ochraně životního prostředí v průmyslu a jeho následné energetické využití" nalézá zatím podporu spíše mentální, a částečně prostorovou, v areálu UVR Mníšek pod Brdy ve spolupráci se společností Aquatest a.s.. Ale kde hledat  podporu v lidských zdrojích, financích a marketingu? Je to problém dnešní doby, nebo v nezkušeném řízení projektu....

(foto: rostliny v počátcích růstu v laboratoří)


"Je to můje první projekt v této oblasti a tomto rozsahu, a věřím, že podporu najdeme i přes nedůvěru v technické konopí, slabou informovanost veřejnosti o smyslu tohoto projektu,  negativní postoj ke konopí obecně a časové náročnosti v rámci projektu. Proto se zaměřujeme na popularizaci projektu, před samotnou realizaci"  říká Ing. Tomáš Ružovič, vedoucí výzkumného projektu, který se chystá realizovat ve středních Čechách a na severní Moravě a Sleszku.


A o čem je vlastně tento projekt?  

"Cílem projektu je popularizace trvale udržitelné technologie pěstování technického konopí na kontaminovaných půdách v rámci sanace a jeho dalšího využití. Zajímají nás reálné a praktické možnosti využití rostlinných části v průmyslu (kořen, stonek, pazdeří, vlákno, květ, semeno, odpad) v rámci rozvoje průmyslu, technologíí a inovací a získání trvale udržitelného zdroje základních surovin." 

(Foto informačních materiálu pro návštěvníky!)


Záběr projektu není jednosměrný ...

V rámci projektu je i porovnat fyziologické, chemické, biochemické a biotechnologické vlastnosti rostlin konopí
při kultivaci v laboratorních podmínkách ex-situ a in-situ v kontaminovaných a syntetických půdách. Zde se však potýkáme, zatím, s nedostatečným technickým a personálním obsazením, ale co není dnes, může být zítra...

Co je inovací projektu?

Spoléháme na metody kontroly kvality a obsahu kanabinoidů a jiných biomolekul v rostlinných částech konopí a komerčních výrobků z konopí. Avšak se potýkáme s problémy z hlediska certifikací aj. Ale je to základ, který nás posune na další level.

Jaké je praktické využití výstupů z výzkumu?

Umění charakterizace vzniklé konopné biomasy po sanaci a její možné využití jako průmyslové suroviny
nebo paliva a hodnocení nových technologií a inovativních materiálů z této biomasy.

A kde je teda to životní prostředí?

Díky studium vlastností výrobku z konopí a jejich vliv na ochranu životního prostředí můžeme vypočítat a hodnotit jeich vliv na globální oteplování, usporu a ochranu vod, půd a vzduchu aj.

(Foto: soukromé testovací plocha s technickým konopím na Opavsku v rámci projektu WILL RISE)

Jaké jsou další cíle?

Cílem je i popularizace konopí ve  společností, a společností podílejících se na tomto projektu různými způsoby. Dost usílí vynakladame na tvorbu ojedinělého českého filmového dokumentu v průběhu výzkumu a o začátcích a snad ne i o konci projektu :-) .  Chcem informovat o způsobech výzkumu, významu konopí ve společnosti a průmyslu. Zaměřit se na  studium a postoje společnosti na konopí a popularizace, bez účelu šíření toxikománie ve společnosti! Cílem je i drogová prevence a podpora vzdělání!

S kým spoluracujete?

Zatím to není potvrzene právně, ale získáváme podporu u různých společností jako je  Aquatest a.s.  , UVR Mníšek pod Brdy, Nejcom Technology, Hempoint s.r.o. aj.,  ale nejen společnosti jsou s námi v kontaktu, snažíme se spoluracovat i s o.s. Konopa, a dalšími lidmi a jejich projekty jako je WILL RISE nebo dobrovolníci, jež mohou něco nabídnout.

A co univerzity, spolupracujete s nimi?

Sanžíme se navázat spolupráci s Vyskou Školou Báňskou - Technickou Univerzitou v Ostravě a také s Univerzitou v Liberci v oblasti nanotechnologií. Rádi bychom navázali spolupráci i se zemědělskou univerzitou a dalšími, zatím na tom makáme, ale problém je ve způsobu a možnostech spolupráce. Učíme se v tom chodit!

Jak se daří prakticky?

Mravenčími kroky v před... aneb :: Step by Step to the dream ;-)

Pomalu se věci dávají do pohybu, první rostliny v kontaminvaných půdách rostou, první vzorky se začínají analyzovat a připravujeme první malý shot-film o projektu. Začínam s přípravou na Cannafest 2014. Na soukromých pozemcích už vyrostly první kila biomasy, ale hrozí že nám ji hlupáci ukradou, i přes oznámení že se jedná o výzku a technické konopí! Ale k výzkumu a máme ještě navázanou spolupráci s Hempointem, kde mají cca 15he konopí, tak snad se zadaří získat něco na výzkum.

(foto: Laboratorní testy na konopí)


Jak financujete rozjezd projektu?

"Zatím financuji projekt z vlastních finací, platu a dobrovolnosti podporujících organizací. Nemáme zbírku na výzkum ani grantové injekce nebo sponzory, vše se připravuje. Investice budou postupně narůstat podle ochoty rozvíjet projekt a raelizovat  popularizaci a praktickou realizaci výstupů. Ale věřím, že to utáhneme a najdeme způsoby jak tuto "loď postavit a vyplout!", ale nebude to hned."

Věříte že to zvládnete rozjet?

Věřím, a nevzdám se, a když to nepujde tady a ted, tak jinde a jindy!


To byly názory Ing.Tomáše Ružoviče, vedoucího výzkumného projektu a pracovníka společnosti Aquatest a.s. Přejeme mnoho sil a úspěchu v realizaci projektu.

Autor: TRN

Malá laboratoř pro pousy a výzkum nejen s konopím... (Autor fotografie TR)